In theorie eindigt het bewindvoerings- mandaat bij overlijden, waarna de erfgenamen de verantwoordelijkheid op zich zouden moeten nemen. Maar wat als er geen erfgenamen zijn, of wanneer de nalatenschap onbeheerd blijft? Hier komen de uitdagingen van bewindvoering in het licht van de uitvaart naar voren. In veel gevallen blijkt het proces van overgang naar de nalatenschap traag en complex te zijn, met als gevolg dat de uitvaart soms al heeft plaatsgevonden voordat de administratieve rompslomp is afgehandeld.
Voor begrafenisondernemers wordt dit een bijzonder delicate situatie. Zonder een duidelijke opdrachtgever bevinden ze zich niet alleen in een juridisch grijze zone, maar hebben ze ook een overledene in hun zorg. Met de groeiende prevalentie van dementie in de samenleving, wordt dit probleem steeds urgenter.
Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de rol van de bewindvoerder uit te breiden tot na de uitvaart, om zo niet alleen het OCMW te ontlasten van administratieve lasten, maar ook om een waardig respect voor de overledene te behouden. Deze benadering zou niet alleen de noodzaak van een spoedig ingrijpen door het OCMW verminderen, maar ook de continuïteit van zorg en respect voor de overledene waarborgen, zelfs na hun dood.
Tot er een mogelijke oplossing is gevonden voor de uitdagingen rond bewindvoering bij personen met dementie, is het van cruciaal belang om praktische strategieën te bieden voor professionals en families die geconfronteerd worden met het overlijden van een persoon met dementie. In het volgende artikel reikt het Expertisecentrum Dementie Orion ism PGN waardevolle tips aan voor het omgaan met deze delicate situatie, waarbij zowel de emotionele als praktische aspecten worden belicht.