Het artikel is toegevoegd aan je Winkelmandje

Rozenblaadjes als afscheid

Rozenblaadjes als troost bij een afscheid

Al eeuwenlang zoeken mensen naar manieren om betekenis te geven aan speciale gebeurtenissen. Een ritueel is daar een mooi voorbeeld van. Het biedt een krachtige en betekenisvolle manier van handelen die anders is dan onze dagelijkse bezigheden. Bij een afscheid voelen we ons vaak machteloos omdat we niets meer kunnen doen voor de overledene. We zijn er om onze steun te betuigen aan de nabestaanden en om samen de overledene te eren door middel van teksten, muziek en het moment te beleven. Toch is er een manier om nog iets mee te geven met de overledene: door bij de laatste groet rozenblaadjes te strooien.

Rozenblaadjes geven een bijzonder en symbolisch tintje aan het afscheid.

Rozenblaadjes geven een bijzonder en symbolisch tintje aan het afscheid.

Bij een begrafenis kunnen de rozenblaadjes op de kist gestrooid worden nadat deze is bijgezet in het graf. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met een beetje zand over de kist te werpen. Op deze manier dekken de aanwezigen als het ware het graf toe met liefde. Ook bij een crematie kunnen de rozenblaadjes mooi zijn om de uitgestrooide as toe te dekken met een dekentje van liefde.

Hoe begin je eraan?

Rozenblaadjes bieden de mogelijkheid om er een persoonlijke toets aan te geven. Je kan de rozenblaadjes aanbieden in individuele zakjes, maar ook in een passend kommetje zodat iedereen zelf een gewenste hoeveelheid kan nemen.

Kleuren hebben ook een symbolische betekenis en kunnen bijdragen aan het persoonlijke karakter van het afscheid. Zo staat wit voor reinheid, waarheid en neutraliteit, rood voor liefde, hartstocht en moed, roze voor doorbrekend licht en zachte, tedere liefde, oranje voor warmte en geel voor licht, de kleur van de zon, lente en warmte. Je kan ook kiezen voor een mengeling van kleuren die passen bij de persoonlijkheid van de overledene.

Het aantal rozenblaadjes dat je nodig hebt, bespreek je best met je uitvaartconsulent. Hij of zij kan je adviseren op basis van de oppervlakte die je wenst te bedekken en het aantal personen dat aanwezig zal zijn.

Alternatieven voor bloemen

Traditioneel geven we bloemen af bij een uitvaart om rouwende families te laten zien dat we meevoelen in tijden van afscheid en verdriet. Maar wat als de familie geen bloemen of kransen in de aula wenst? Wat als je op zoek bent naar een alternatief, zoals een mooi kaartje of een object dat de familie kan helpen tijdens deze moeilijke tijd?

Een van de alternatieven zijn de koesterdoos en het koesterhoekje, aangeboden door Uitvaartverzorging Heiremans van uitvaartcentrum.be. De koesterdoos van Wabimento is een exclusief en creatief troostcadeau, gevuld met duurzame producten die kracht brengen op een moment van afscheid.

Delen