Een rouwbrief, hoe begin je eraan?

In de wereld van computer en internet, is het niet weg te denken. Mensen kunnen hun creatieve vaardigheden ontwikkelen en gebruiken dit ook graag in het dagelijkse leven. Denk maar aan het zelf maken van geboortekaarten, huwelijksaankondigingen of flyers voor een feestje.

Als uitvaartbedrijf zijn ook wij niet blind voor vernieuwing en persoonlijke toetsen. We bewaken wel graag over traditie en helpen de traditie zijn weg te vinden in de moderne tijd.

Het artikel is toegevoegd aan je Winkelmandje

Om de traditie in het rouwdrukwerk toch mee te laten groeien in de hedendaagse tijd, geven we je graag een stappenplan mee. Niet geheel onlogisch, want een rouwbrief is niet zomaar een uitnodiging. Denk maar aan formaat, gebruikelijke taal en noodzakelijke gegevens. Je krijgt ook hier geen herkansing.

Daarom is de eerste stap héél belangrijk. Vraag aan je begrafenisondernemer wat gebruikelijk is in de vormgeving, hoe men het materiaal best kan aanleveren en welke beperkingen men moet rekening houden bij de afwerking. 

De rouwomslag

De rouwomslag

De volgende stap is het kiezen of bepalen van de juiste rouwomslag. Doorgaans krijgt de familie deze mee van de uitvaartconsulent. De afmetingen hiervan zijn ook bepalend voor de afmetingen van je drukwerk. Het zou jammer zijn als je een pracht van een rouwaankondiging laat drukken waar je geen omslagen voor hebt.

De traditionele rouwomslag heeft meestal de afmetingen 120 mm hoog op 195 mm breed. Een ander formaat is ook het Amerikaanse brief formaat (110 mm hoog op 220 mm breed). Deze formaten zijn bij Bpost standaar (rouw)formaten, waar een gewone rouwzegel op kan.

Een ander formaat kan ook, maar hou dan zeker rekening met volgende factoren;

  • zijn de rouwomslagen beschikbaar (koop eerst vooraleer je er aan begint, dit bespaart een hoop aanpaswerk)
  • welk verzendtarief heeft het formaat dat ik wens? (Bereken hier je verzendtarief bij Bpost)
  • kan de begrafenisondernemer dit formaat voorzien?

 

De vomgeving

De vormgeving, dan bedoelen we vooral de voorzijde van de kaart of brief, mag én kan zeker persoonlijk zijn. Hierbij denk je dan aan een afbeelding die refereert naar iets wat belangrijk is in het leven van de dierbare.

Enkele voorbeelden zijn de hobby van de overledene, een foto van een bepaalde plek, het logo van de favoriete sportclub of het geliefkoosde automerk of gewoon een prachtige foto van de overledene. Hou hier wel rekening met het feit of de afbeelding kwalitatief voldoende is.

Aan de binnenzijde kan je dan spelen met kleuren en lettertypen. Maar hou dan zeker rekening met kleurverandering (elke printer interpreteert een kleur op een andere manier) én leesbaarheid van het lettertype. Een geschreven lettertype bijvoorbeeld, kan mooi ogen, maar leest het ook duidelijk?

Twijfel je? Vraag gerust advies bij je uitvaartondernemer.

Delen