Veel gestelde vragen

Welkom op onze webpagina over uitvaarten en veelgestelde vragen. Als het gaat om het regelen van een uitvaart, kan het zijn dat u met veel vragen zit. 
Wij begrijpen dat het een emotionele en ingewikkelde tijd kan zijn en we willen u helpen met het vinden van antwoorden op uw vragen.

Op deze pagina hebben we een overzicht samengesteld van de meest gestelde vragen over uitvaarten, inclusief informatie over de verschillende aspecten van het regelen van een uitvaart, waaronder het kiezen van een uitvaartlocatie, het selecteren van een uitvaartondernemer en het bepalen van de kosten. Ook bieden we antwoorden op vragen over bijvoorbeeld opbaren, rouwvervoer en het regelen van een begrafenis of crematie.

Wij begrijpen dat elke situatie uniek is en dat er geen eenduidige antwoorden bestaan op bepaalde vragen. Toch hopen wij dat deze pagina u een nuttig overzicht biedt van de meest gestelde vragen over uitvaarten, zodat u beter voorbereid bent op wat u kunt verwachten tijdens het regelen van een uitvaart.

Het regelen van een uitvaart kan een stressvolle en emotionele tijd zijn, vooral als u niet weet wat u kunt verwachten. Daarom hebben we deze pagina gemaakt, om u te helpen met het vinden van antwoorden op veelgestelde vragen over uitvaarten en om u te voorzien van waardevolle informatie die u nodig heeft tijdens dit proces.

Mocht u na het lezen van de antwoorden op onze veelgestelde vragen toch nog met onbeantwoorde vragen blijven zitten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij staan altijd voor u klaar om u te helpen en te ondersteunen tijdens deze moeilijke tijd.

Welke vragen stelt een begrafenisondernemer?

Een begrafenisondernemer kan verschillende vragen stellen om te zorgen voor een passende uitvaartceremonie en om de wensen van de nabestaanden te begrijpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende vragen die een begrafenisondernemer kan stellen:

 1. Wat is de naam van de overledene en wat zijn de geboorte- en sterfdatum?
 2. Wat is de oorzaak van overlijden?
 3. Heeft de overledene een uitvaartverzekering of zijn er andere financiële middelen beschikbaar?
 4. Wil je een religieuze of niet-religieuze dienst?
 5. Waar wil je de ceremonie houden?
 6. Wil je muziek of andere speciale elementen in de ceremonie opnemen?
 7. Wie wil je uitnodigen voor de ceremonie?
 8. Wil je een rouwkaart versturen en zo ja, wat wil je erop zetten?
 9. Wil je de overledene begraven of cremeren en wat wil je doen met de as?

Deze vragen kunnen dienen als een leidraad voor de begrafenisondernemer om de uitvaartceremonie te plannen en te organiseren in overeenstemming met de wensen van de nabestaanden en de overledene. Natuurlijk zullen er meer vragen worden gesteld, naar gelang hoe uitgebreid of hoe beperkt de wensen zijn van de nabestaanden en de overledene zelf.

Hoeveel kost een uitvaart

De kosten van een uitvaart kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie, het type uitvaart, het aantal gasten en de specifieke wensen van de nabestaanden. Gemiddeld genomen kost een uitvaart in België tussen de 3.000 euro en 7.000 euro.

De basis uitvaartkosten omvatten doorgaans de diensten van de begrafenisondernemer, de kist of urn, het vervoer van de overledene en de kosten voor de crematie of begrafenis. Andere kosten kunnen onder meer zijn:

Het is belangrijk om te weten dat de kosten van een uitvaart kunnen worden gedekt door middel van een uitvaartverzekering of door het gebruik van fondsen die zijn achtergelaten door de overledene. Nabestaanden kunnen ook in aanmerking komen voor financiële bijstand vanuit de gemeente of andere instanties, afhankelijk van hun persoonlijke situatie.

 

Als je meer informatie nodig hebt over de kosten van een uitvaart, kun je het beste met ons contact opnemen. Wij kunnen je meer vertellen over de kosten van een uitvaart in jouw regio en je helpen bij het vinden van een passende uitvaart binnen je budget.

Hoeveel liedjes mag je laten horen op een uitvaart?

Er is geen vastgesteld aantal liedjes dat je mag laten horen op een uitvaart. Het aantal liedjes dat wordt gespeeld hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van de uitvaart, het type uitvaart, de persoonlijke voorkeur van de nabestaanden en de beschikbare tijd.

Over het algemeen worden er tussen de drie en acht nummers gespeeld tijdens een uitvaartceremonie. Dit aantal kan echter variëren afhankelijk van de duur van de dienst en de voorkeur van de nabestaanden. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om meer muziek te spelen als dit belangrijk was voor de overledene of als er veel muzikale vrienden en familieleden aanwezig zijn.

Als je de uitvaart regelt, is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare tijd en de planning van de dienst. Het is goed om vooraf een lijst met nummers te maken en de duur van elk nummer te controleren om ervoor te zorgen dat er voldoende tijd is voor alle geplande activiteiten tijdens de uitvaartceremonie. Overleg ook met jouw uitvaartconsulent over de beschikbare tijd en mogelijkheden voor muziek tijdens de uitvaart.

Bestaat er een topt 10 van liedjes die gespeeld wordt op een uitvaart?

Het is niet onze voorkeur om een eenduidige top 10 te geven van meest gespeelde liedjes bij een uitvaart, omdat dit sterk afhankelijk is van persoonlijke voorkeuren en culturele achtergrond. Toch zijn er wel een aantal liedjes die regelmatig worden gedraaid tijdens uitvaarten en geven we graag wat inspiratie. 

 

Hieronder vind je een selectie van deze liedjes:

 • Ave Maria - Franz Schubert
 • Time to Say Goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman
 • My Way - Frank Sinatra
 • The Rose - Bette Midler
 • Hallelujah - Leonard Cohen
 • Stairway to Heaven - Led Zeppelin
 • Angels - Robbie Williams
 • Con te partirò - Andrea Bocelli
 • You Raise Me Up - Josh Groban
 • Nella Fantasia - Sarah Brightman

Nogmaals, dit is geen definitieve top 10 en de keuze van liedjes is zeer persoonlijk. Het is daarom belangrijk om je eigen voorkeuren en die van de overledene en de nabestaanden te respecteren bij het kiezen van muziek voor een uitvaart.

Wat doe je bij een overlijden?

Als er iemand overlijdt, zijn er een aantal stappen die je moet ondernemen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet doen bij een overlijden:

 

 • Bel de huisarts: Als iemand thuis overlijdt, moet je de huisarts bellen. De huisarts zal een verklaring van overlijden opstellen en je vertellen wat je verder moet doen.
 • Neem rustig de tijd om de eerste schok te verwerken. Het kan ook zijn dat je bepaalde mensen eerst wil laten toekomen om je te ondersteunen zoals familie of vrienden. Geef jezelf de tijd om hen te contacteren en geef hen de kans om tot op de plaats van overlijden te komen.
 • U kan met ons contact opnemen: Als je hebt besloten om door ons de begrafenis te laten regelen, neem dan contact met ons op om de details van de uitvaart te bespreken.
 • Bespreken van de uitvaart: Bespreek met de begrafenisondernemer of de nabestaanden wat voor soort uitvaart gewenst is, bijvoorbeeld een crematie of begrafenis, en welke muziek en sprekers er moeten worden ingeschakeld.
 • Regelen van zaken: Weet dat we jou zo veel mogelijk hierin gaan ontzorgen. Er zijn enkele praktische zaken die moeten worden geregeld na een overlijden. Overheidsinstanties worden door ons op de hoogte gebracht. 
  Er zijn ook enkele persoonlijke zaken die je dan zelf op de hoogte moet brengen, zoals het informeren van werkgevers en financiële instanties, het annuleren van abonnementen en het regelen van de post. Ook hiervoor heb je tijd.
 • Administratieve taken: Na het overlijden moeten enkele administratieve taken worden uitgevoerd, zoals het regelen van de uitvaartverzekering, het opstellen van een testament. Hiervoor heb je de overlijdensakte nodig. Deze krijg je digitaal of op de dag van de uitvaart, in veelvoud in een handige bewaarmap.

Het is belangrijk om te weten dat de stappen die je moet nemen bij een overlijden, kunnen variëren afhankelijk van de situatie en de locatie waar het overlijden plaatsvond. 
Raadpleeg daarom altijd een professional, zoals een huisarts of begrafenisondernemer, voor meer informatie over wat er moet gebeuren bij een overlijden.
Je hebt ook steeds vrije keuze van een begrafenisondernemer. Niemand mag je hierin beïnvloeden. Je kan bij mensen rondom jou wel informeren naar ervaringen met uitvaartcentra.

 

Als je een overledene vindt onder verdachte omstandigheden (misdrijf of zelfdoding) 
dan moet men direct het alarmnummer 112 bellen. Vraag om politie en geef door waar u de overledene heeft gevonden.

Is een kist verplicht bij crematie in België?

In België is het wettelijk verplicht om een kist of een ander omhulsel te gebruiken bij een crematie. Dit is vastgelegd in de wetgeving rondom begrafenissen en crematies in België. De kist of het omhulsel moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals het gebruik van brandbaar materiaal en het vermijden van giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Als je een crematie wilt regelen in België, is het daarom belangrijk om een geschikte kist of ander omhulsel te kiezen dat voldoet aan de wettelijke eisen. Wij van uitvaartcentrum.be kunnen je hierover adviseren en helpen bij het kiezen van een geschikte kist. Doorgaans wordt een ‘crematiekist’ geadviseerd. Dit is een eenvoudige, doch menswaardige lijkkist die mooi oogt, maar een goedkope afwerking heeft.

Het is wel mogelijk om te kiezen voor een kist, die minder belastend is voor het milieu. 

Ook kun je overwegen om te kiezen voor een duurzame uitvaart, bijvoorbeeld door het gebruik van een milieuvriendelijke kist.

Hoe lang mag de overledene thuis opgebaard worden in België?

In België mag een overledene in principe thuis opgebaard worden voor een periode van maximaal vijf dagen na het overlijden. Dit is vastgelegd in de wetgeving rondom begrafenissen en crematies in België.

Als je de overledene thuis wilt opbaren, is het belangrijk om dit tijdig te regelen en te bespreken met het uitvaartcentrum. Uw uitvaartconsulent kan je adviseren over de mogelijkheden en de voorwaarden voor een thuisopbaring. Ook zal hij of zij je informeren over de benodigde maatregelen en het gebruik van een koelplaat of een lichte balseming om het lichaam te conserveren.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een opbaring in een uitvaartcentrum of mortuarium. Hier is het mogelijk om de overledene langer op te baren en eventueel gebruik te maken van faciliteiten zoals een rouwkamer of een condoleanceruimte. Je uitvaartconsulent kan je hierover adviseren en helpen bij het regelen van de opbaring en andere zaken rondom de uitvaart.

Kan je je uitvaart vooraf regelen?

Ja, het is mogelijk om je uitvaart vooraf te regelen. Dit wordt ook wel een voorafregeling genoemd. Het vooraf regelen van een uitvaart kan verschillende voordelen hebben, zoals het ontlasten van je nabestaanden en het zekerstellen dat jouw wensen worden nageleefd.

 

Wij, van uitvaartverzorging Heiremans, ontwikkelden zelfs een speciaal hulpmiddel om je wensen te registreren. Kijk maar eens op www.mijnuitvaartwens.be. Gratis én veilig. Zonder enige verplichting of binding.

 

Verder zijn er nog verschillende manieren om je uitvaart vooraf te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een uitvaartverzekering afsluiten of een overeenkomst met een uitvaartondernemer opstellen waarin je je wensen en voorkeuren vastlegt. Ook kun je ervoor kiezen om een document op te stellen waarin je je wensen en voorkeuren voor je uitvaart vastlegt en dit document te registreren op de gemeente of te delen met je naasten.

 

Het vooraf regelen van een uitvaart kan heel persoonlijk zijn en je hebt hierbij de vrijheid om je wensen en voorkeuren voor de uitvaart vast te leggen. 

Het is wel belangrijk om te realiseren dat de kosten van een uitvaart in de loop der jaren kunnen veranderen en dat het daarom verstandig kan zijn om je uitvaartverzekering of voorafregeling regelmatig te herzien en bij te stellen.

Kan ik kiezen waar een uitvaart door zou gaan?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor uitvaartlocaties in Antwerpen. Enkele voorbeelden zijn:

 

 • Uitvaartcentrum: uitvaartcentrum.be beschikt over verschillende uitvaartcentra die speciaal zijn ontworpen voor uitvaartdiensten. Hier kunnen zowel begrafenissen als crematies plaatsvinden. De gebouwen zijn zo ontworpen dat er geen beperkingen zijn rond levensbeschouwelijke invulling of vervullen van wensen.
  Ook beschikken de uitvaartcentra over rouwkamers en zalen voor koffietafels of afscheidsrecepties. De invulling van heel de uitvaart gebeurd altijd in samenspraak met de nabestaanden of volgens specifieke wensen die de overledene te kennis heeft gegeven.
 •  
 • Kerk: Antwerpen heeft een breed scala aan kerken die geschikt zijn voor uitvaartdiensten. Dit kunnen zowel katholieke als protestantse kerken zijn.
  Je kan opteren voor de parochiekerk van de overledene of één van de mooie, monumentale kerken die Antwerpen rijk is.
 •  
 • Crematorium: in Antwerpen kan zijn er 2 crematoria. In Wilrijk of in Turnhout. Hier worden crematies uitgevoerd. Deze crematoria hebben ook ruimtes voor uitvaartdiensten of koffietafels. De invulling, organisatie en uitvoering van de uitvaartdiensten in de crematoria in Antwerpen gebeurd altijd via de begrafenisondernemer.
 • Andere locaties: er zijn ook andere locaties beschikbaar voor uitvaartdiensten in Antwerpen, zoals begraafplaatsen, feestzalen, sportclubs, theaters of andere specifieke locaties die passen in de visie van de overledene of nabestaanden.

Het is belangrijk om te weten dat de beschikbaarheid en kosten van deze locaties kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dag en tijd van de uitvaartdienst en de specifieke wensen van de familie. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met het uitvaartcentrum om de mogelijkheden te bespreken en de meest geschikte locatie voor de uitvaart te vinden.

Hoe kan ik de uitvaart persoonlijk maken en rekening houden met de wensen van de overledene?

Het is mogelijk om de uitvaart persoonlijk te maken door rekening te houden met de wensen van de overledene en de nabestaanden. Dit kan bijvoorbeeld door het kiezen van specifieke muziek, bloemen, decoratie en andere details die passen bij de persoonlijkheid en levensstijl van de overledene.

Hoe kan ik de rouwverwerking ondersteunen en wie kan mij hierbij helpen?

Rouwverwerking is een persoonlijk proces dat voor iedereen anders kan zijn. Er zijn echter verschillende manieren om rouwverwerking te ondersteunen, zoals het vinden van professionele hulp, het praten met vrienden en familieleden of het vinden van steun in religieuze of spirituele gemeenschappen.

Delen