Wat gebeurt er met een Whatsapp account wanneer iemand overlijdt?

Meestal sluit de familie een telefoonnummer af na overlijden. Een hele tijd erna, kun je als nabestaande vaak nog alle berichten en foto’s zien die in WhatsApp zijn opgeslagen. Met andere woorden, ook al is een nummer opgezegd, je kan nog gedurende geruime tijd berichten en foto’s zien van de overledene op gsm, tablet en computer.

EEN ANDERE PROFIELFOTO

Wie regelmatig door de berichten scrolt zal zien dat er na minstens een half jaar opnieuw activiteit is op het oude nummer en merkt misschien wel een nieuwe profielfoto op. Hoe is dit mogelijk ?

QUARANTAINE

Bij opzeg van een telefoonnummer gaat het nummer 180 dagen in quarantaine. Die termijn is wettelijk vastgelegd en alle operatoren houden zich daaraan. Na 180 dagen wordt het telefoonnummer vrijgegeven en klaargemaakt voor een nieuwe gebruiker. De nummers worden hergebruikt omdat er anders na een tijd geen nummers meer over zijn.

WETTELIJK KADER

Er bestaan geen specifieke regels of wetgeving voor het telefoonnummer van mensen die overlijden. Bij een opzeg ben je ook niet verplicht om een reden op te geven. Operatoren wissen alle inhoud gerelateerd aan het telefoonnummer dat opgezegd wordt. De contactlijsten, de foto’s, berichten en andere bestanden worden gewist. Deze kunnen nog wel op een simkaart of op een telefoon staan, maar zullen niet langer gekoppeld zijn aan de cijfercombinatie die opgezegd werd. De volgende gebruiker van het telefoonnummer zal dus nooit de gegevens van de overledene kunnen zien of raadplegen.

GEGEVENS BEWAREN

Wil je gegevens bijhouden die gelinkt zijn aan een oud nummer? Neem dan screenshots van de berichten. Wil je audioberichten bewaren, neem deze dan op voordat je het nummer opzegt. Weet je niet meteen of de info op de simkaart of op de telefoon staat? Neem contact op met de klantendienst van de desbetreffende operator, zij kunnen je bijstaan rond hoe je inhoud kan recupereren.

GRATIS OPNAME VAN VOICEMAIL

De voicemail begroeting verdwijnt voorgoed wanneer een nummer wordt afgesloten. Het kan dan ook niet meer gerecupereerd worden. Veel telecomoperatoren sturen gratis een opname van de voicemail begroeting aan de nabestaanden. Je kan de voicemail begroeting ook zelf opnemen. De apps “automatic call recorder” en “call recorder” zijn veelgebruikte apps om een inkomend gesprek op te nemen. De opname kan je delen met anderen.

Delen